Door Frits Suer
Frank van Overeem creatief en soms eigenzinnig
Al wandelend door de Amstelveense Middenpolder zondagmorgen vroeg ik me af hoe Frank van Overeem had gereageerd toen hij ruim een jaar geleden te horen kreeg, dat hij aan een verschrikkelijke ongeneeslijke ziekte leed. Vrolijke Frank, altijd overlopend van creativiteit, ideeën en plannen moet zich toen gerealiseerd hebben dat het afgelopen was met zijn leven vol opwinding, spanning en organisatie. Ik denk, dat hij het gewoon niet kon geloven en als ik de kringen bij ADO Den Haag mag geloven, ging Frank gewoon door. Totdat het niet meer kon.
Frank was uiteraard lid van De Volaren, immers hij had in de periode 1974 – 1979 36 interlands gespeeld, maar Frank had die uitverkiezing meer te danken aan het verblijf in de slipstream van de grote Haagse internationals als Frank Constandse, Jacques de Vink en Joop Tinkhof. Frank was voor iedere trainer namelijk bruikbaar. Als hij de geest had, kon hij – hoewel ook spelverdeler – in de aanval wat forceren. Frank was een flair volleyballer. De clubs wilden hem maar al te graag hebben. Hij begon onder Kees van Zweeden bij Corbulo, stapte in 1973 over naar het ambitieuze Orawi van Jan van de Hoek in Dordrecht, dat toen o.m. een van de beste Belgische volleyballers Willy van Gommeren had aangetrokken.
Maar een jaar later ging Frank al weer terug naar Den Haag. Eerst Roswell en in het seizoen 1977-1978 naar het sterrenteam van Starlift/Blokkeer met spelers als Frank Constandse, Loek Willemstein, Chris Schmidt, Wim Thewissen, Jan Clardey, Rob Lantsheer en Joop Kuipers, nu penningmeester van de Volaren. In dit team werd Frank zowel landskampioen als bekerkampioen. In dat jaar vond in Den Haag een complete volleybalrevolutie plaats toen Starlift-sponsor Dé Stoop besloot met de hele spelersgroep naar Corbulo te gaan. Niet Frank van Overeem; hij was zeer welkom bij Interlance /Zaan, alwaar sponsor Axel Hinze ook eens een gooi wilde doen naar het kampioenschap en had daarvoor ook de Poolse trainer Ben Krysik aangetrokken.
Eigenzinnig
Joop Kuipers over zijn ervaring met Frank van Overeem: “ Frank had over het volleybal zijn eigen ideeën. In die tijd speelden we met twee spelverdelers in het veld: Chris Schmidt en Frank. Frank moest het vooral hebben van inzet en zijn kijk op het spel. Hij was best eigenzinnig en daardoor ging hij soms in discussie als een aanvaller niet naar zijn zin de set up had ingeslagen. Daarmee kwam hij wel eens in botsing met Frank Constandse. Het waren twee kapiteins op het schip, dan weet je het wel. Daarom ging van Overeem na een jaar maar weg. Naar Interlance”
Na zijn volleybalcarrière werkt Frank als sportfysiotherapeut en verzorgde volleybalverslagen voor Radio West en vervolgens voor Eurosport. Maar in zijn hart was Frank meer organisator en ondernemer. Hij stichtte het bureau Free Time Promotion en ging zich richten op evenementen en vooral beachvolleybal. Hij zag daar grote mogelijkheden in. Hoewel Frank soms wat impulsief was, had hij goed in de gaten dat hij bij de benodigde financiering afhankelijk was van de gemeente en sponsors. De verbaal sterke Frank vond een goed gehoor bij de Haagse sportambtenaar Frans van de Ven en de wethouders Wilbred Stolte en daarna Sander Dekker.
Organisatietalent
Beiden hadden een zwak voor het enthousiasme en Franks organisatietalent, waardoor hij soms verrassend hoge subsidies los kreeg. Daarnaast haalde hij belangrijke sponsors zoals Palm Bier en Liptonice binnen, waarmee het beachvolleybal meer status kreeg. Hij zette vervolgens een Grand Prix circuit op met wedstrijden door heel Nederland. Maar zijn grootste succes was toch dat in 2006 het EK Beach aan Nederland werd toegewezen met de verbouwing van de Lindo Sporthal tot beach hal als trainingscentrum voor de nationale selectie.
Frank begreep, dat in zijn werk ook een groot netwerk belangrijk is. In Den Haag liet hij zich overal zien, van de deftige Haagsche Club bij het Binnenhof tot de businessclub van ADO/Den Haag. Toen de businessclub van Den Haag Topsport in verval raakte, zette Frank in 2014 de schouders onder het Sportnetwerkcafé, een club waar sporters, relaties, sponsors en bedrijfsleven bij elkaar kwamen. In het vrijwilligerswerk bleef Frank ook niet achter en was actief vanaf 2019 in de Stichting “Open je Hart”. Tevens ondersteunde hij met raad en daad diverse dartspelers, waaronder Co Stompé.
Frank van Overeem gaat de geschiedenis in als de pionier van het beachvolleybal. Terecht geeft het directielid van de Nevobo Michel Everaert Frank van Overeem in zijn afscheidswoorden op Facebook de titel Mister Beach Volleyball mee. En wij, Volaren, verliezen een creatief, vrolijk en prettig lid. We zijn heel bedroefd.